30 september 2008

kryssning, pepparrot, Rambo och födelsedagar..

Ja, då var det dags att ta tag i helgens bravader.
Helgen påbörjades redan på torsdagen när jag, M hennes mormor Berit som fyllde 75 och 14 andra inom kategorin släkt och vänner åkte på Ålandskryssning med Birka Paradise.
Och oj vilket paradis det var! Man kunde bada och sola (både i artificiell sol och i glansen av manliga medelålders blickar), dricka alkohol och äta både buffé och a la carte. Man kunde röka i cigarrummet inomhus och låtsas att man var på konferens (tydligen bara till för vip-gäster på företags-jippo, men ingen verkade kolla..). Sen framåt natten kunde man gå och lägga sig i sin hytt och blicka ut genom det dekorations-påmålade fönstret. Vilken hit, jag menar hytt!
Det gulligaste var ändå mormor B som var så lycklig och peppad hela tiden i sin fina lila spetsklänning. Det var alltihopa värt 22 timmar på havet!



M fick sjunga i pianobaren med baltisk pianist. Oh, vilken stämma hon har!
Fredag kom vi hem och var rätt trötta, men det sköna med att ha varit på kryssning är att det alltid finns någon som är mer sliten än en själv, precis som på festival. Jag kände mig rätt fräsch ändå.
Repade med bandet och drack importerad öl och åt finska tjär-lakrits-pastiller. Missade det där om tjäran, trodde bara att det var lakrits. Räcker tydligen inte att röka för finnar och åländare.


Sen lördag var det ytterligare en
födelsedag med tillhörande ståhej hemma
hos Lukas och Krille.
Lukas fyllde och fick Rambo-dvd och Ferrero-Rocher-choklad från oss.
Natten blev sen.



Söndag.
Jag och M tog en riktigt höstig promenad efter att ha handlat brakfrukost på ICA och ätit den.
Vi var kanske ute en timme och gick. Var vid ett koloniområde och tyckte att det såg ut som om det hade krympt, eller som om plantorna/grödorna hade skenat iväg lite.
Upptäckte med mitt skarpa öga att det bland annat var pepparrot som hade rymt. Försökte ett tag att gräva upp den med händerna och nycklar som fanns i fickan, men utan lycka.
Sen säg vi räddningen i en dam innan för staketet som påtade och hängde med sin hund. Hon var snäll nog att låna ut en spade till oss och önskade lycka till. För den som inte vet (eller som jag, som numera vet, är optimist) så är pepparrot rätt svårt att skörda. Det växer som ogräs och rötterna växer ihop med varandra. Det är inte till ens fördel om jorden är stenig.
I alla fall, vi lyckades efter lite stånk att få upp litegrann (mycket med tanke på att det är pepparrot som man inte använder så mycket att åt gången) och snälla damen med hunden var gullig och gav oss jordärtskocka som hon odlade också.
Topp!
Väl hemma gjorde vi godaste pajen (med svamp, broccoli, , purjolök ost och tomat) och godaste grönskassoppan med morötter, potatis, kålrot, palsternacka, jordärtskocka, persiljerot (jag vet!) och lite pepparrot.
Helgen är tiden då undertecknad blir husfru.

pepparrot (dom gula bitarna) och persiljerot (den med grönt på) och jordärtskocka (i grytan)

Inga kommentarer: