23 oktober 2008

Dermatographia / Dermatografi


Det finns en hudåkomma som är ganska spännande.



Kvinnan på bilden är egentligen Ariana Page Russell och inte kines (för er som har klickat på länken ovan..). Ariana utnyttjar sin åkomma till att göra mönster på kroppen som hon sedan fotograferar av.
Kolla in hennes hemsida..

Det gör tydligen inte ont på Ariana och det som ristas in stannar inte permanent utan håller i ca 30 min. På vissa personer kliar det dock tydligen väldigt mycket.

Det som händer är att immunsystemet är extra känsligt och uttrycker detta genom huden genom att producera extrema mängder histamin, vilket gör att kapillärerna utvidgas och stimmorna/rodnaden framträder.

Det är lite oklart vad det är som orsakar sjukdomen, men det lutar åt att det är någon slags allergisk reaktion, eller rättare sagt en följd av en allergisk reaktion. Man kan få det i vilken ålder som helst, men det verkar vara vanligare hos personer mellan 20 och 30.
Saker som kan påverka om man får det eller ej är; om man har någon annan hudsjukdom, om man har allergier/har haft allergier eller om man har någon i familjen som har Dermatografi.

Det är lite svårt att få fram någon slags statistik på hur många som har det, men det verkar vara ovanligt i alla fall. En amerikansk sida säger att 5% av befolkningen har det eller har haft det, men jag vet inte om den syftar på USA eller hela världen.
Överlag så är det svårt att få fram information på svenska..i alla fall på nätet.

Det ser coolt ut i alla fall.

2 kommentarer:

Kristofer sa...

hon borde göra papperstryck med sina stimmor. Det vore coolt.

Sabina sa...

det vore grymt! man vill nästan ha den själv. Fast inte om man har den kliiga varianten..